Ma 2024. április 19. péntek, Emma napja van. - Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Hír, program, komment

120 év - 120 diák 4.Interjú - Orosz Adrienn (érettségi éve: 2018)

2019.01.23. 17:28
120 év - 120 diák 4.Interjú - Orosz Adrienn (érettségi éve: 2018)

A leendő anyagmérnök: Orosz Adrienn

A gimnáziumban a decemberi pályaorientációs nap egyik legfiatalabb meghívott vendége Orosz Adrienn volt, aki az idén [2018] érettségizett, jelenleg pedig a Miskolci Egyetemen tanul duális képzési rendszerben.

- Miért választottad annak idején a gimit?

120 év - 120 diák 4.Interjú - Orosz Adrienn (érettségi éve: 2018)A leendő anyagmérnök: Orosz Adrienn- Ez egyfajta családi hagyomány volt nálunk, nagypapám, édesapám, az ő testvére, édesanyám és nővérem is a gimibe járt, ezért szerettem volna én is ide járni. Amikor nyolcadikos voltam, ellátogattam a nyílt napra, és rögtön megtetszett a gimi hangulata. A festmények a falon és a lépcsőforduló a díszterem előtt nagyon különlegesek, a látogatott órák pedig nagyon jó hangulatban teltek.

- Utólag hogy érzed, jó választás volt-e?

- Igen. Egyetemistaként tudom értékelni, hogy mennyi mindent megtanítottak nekünk középiskolában. Nyilván az is számít, hogy milyen fakultációra jelentkeztünk és ezután milyen pályát választottunk.
Emellett sok szép emlékkel gazdagodtam a gimiben eltöltött négy év alatt.

- Hol és hogyan kerültél kapcsolatba a duális képzéssel?

- Tizenkettedikben félév környékén ellátogatott a Miskolci Egyetem az un. school-túra keretében a gimnáziumba is, akkor hallottam először erről a képzésfajtáról. Nagyon megtetszett, ezért mindenképp ki akartam próbálni.

- Konkrétan milyen szakra jelentkeztél? Lány létedre miért éppen erre?

- A Műszaki Anyagtudományi Karra, az anyagmérnök alapképzésre jelentkeztem. Eredetileg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre szerettem volna jelentkezni, és iparbiztonsággal foglalkozni, mert szerettem volna a tűzoltók munkáját segíteni. Persze édesanyámtól sokszor hallottam, hogy "kislányom, nem tudnál valami nőies munkát választani"?
Sajnos az NKE egészségi okokból nem jött össze, ezért a már fent említett school-túrán hallottak alapján döntöttem úgy, hogy megpróbálom ezt a pályát.
Mivel hiányszakma, nagy szükség van további szakemberekre, ezért bátorítok mindenkit, hogy akit érdekel a műszaki pálya, az anyagok szerkezete és felhasználhatósága, próbálja meg ezt a pályát.

- Mit jelent pontosabban a duális képzés?

- A Miskolci Egyetemen 2015 óta folyik duális rendszerben képzés, és a lényege, hogy az elméleti oktatás a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzés pedig a választott gazdálkodó szervezetnél folyik. Duális hallgatóként így bepillantást nyerhetünk az általunk választott cég működésébe, megismerhetjük a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatjuk meg a szakma fortélyait. Nem elhanyagolható, hogy a tanulmányaink befejezésekor pedig már komoly szakmai gyakorlattal rendelkezhetünk. Sőt, lehet, már munkaszerződéssel a zsebünkben vehetjük át diplomát.

- Milyen tapasztalataid vannak eddig a képzéssel? Javasolnád-e másoknak is?

- Szeptembertől novemberig tart a szorgalmi időszak az egyetemen, utána pedig januárig a cégnél dolgozom. Én az Ecseri Kft.-hez jelentkeztem duális képzésre. Nekem nagyon tetszik mind az elméleti képzés az egyetemen, mind a cégnél töltött idő. Valóban látom, hogy milyen fontos, hogy az órán tanultakat gyakorlatban is elsajátíthassuk. S hogy a diplománk mellett már gyakorlati tapasztalatunk is lesz, ezért hiszem, hogy jobb, mint a hagyományos képzés. Érdemes kipróbálni mindenképp, javaslom a jelenleg végzős diákoknak is.

- Köszönöm a beszélgetést.

 

Volter Etelka

 

Az interjú 2018. december 18-án megjelent a Ceglédi Panoráma online oldalán is.

 

Értékelés: 0/0
Még nincsenek hozzászólások



Új hozzászólás:

Kérjük jelentkezzen be, vagy regisztráljon a hozzászóláshoz!
A lap 0.036 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2797293 | Ebben a hónapban: 24901 | Ma: 444 | jelenleg: 2 | Statisztika