Ma 2024. május 8. szerda, Mihály napja van. - Holnap Gergely napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

SZERDAHELYI JÁNOS

mennyiségtan-természettan

1949-1952

« Vissza az előző oldalra

 

Szerdahelyi János tanár, dalköltő Abonyban született 1906. június 7-én.
Apja idősebb Szerdahelyi János a városban egyedüliként működő nyomda tulajdonosa volt. A Szerdahelyi Nyomda szerkesztőség és politikai klub is volt. Az ifjú Jánost azonban nem a politika, és nem a nyomdászat világa érdekelte, hanem inkább a zene, bár kitanulta a nyomdászmesterséget is.
A zene szeretetét édesanyjának, Szrapkó Máriának köszönheti, aki nótafaként tevékenykedett. 1926-ban a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett és ezután beiratkozott a Debreceni Tudományegyetem matematika-fizika szakára. Az egyetem mellett szívesen hegedült különböző eseményeken. A középiskolai matematika és fizika tanári oklevél megszerzése után megnősült.
1932-ben, az akkor létesült mátyásföldi Corvin Mátyás Gimnáziumban kezdte meg a tanári pályáját, a gimnáziumban az ő szorgalmazására alakult énekkar.
Mátyásföldön ismerkedett meg a Háry János népszínmű első Örzséjével, az akkor már országos hírű Nagy Izabella énekesnővel, és Cselényi József színművésszel, akik bátorították a nótaszerzésre.
Sikeresen alkotott a táncdal műfajában is. Ismert tangói a „Ma este ablakodban lesz egy búcsúlevél”, a „Mondja mit csinál, ha fáj a szíve” és „Ne várjon többé engemet” kezdetűek. Ezek akkortájt slágerek voltak.
Operettet és daljátékot is szerzett. Kulinyi Ernővel közös alkotásuk a Csipkeálarc című operett, amit Debrecenben, Pécsett és az ország más településein is bemutattak.  A Petőfi című daljátéka szintén Kulinyi Ernő verseire született. Ez utóbbi színpadi alkotás a visszacsatolt Kassáról indult hódító útjára. Az itteni Nemzeti Színházban volt ősbemutatója aznap, amikor Horthy Miklós bevonult a városba fehér lován, és a díszelőadáson a kormányzóúr és hitvese is megjelentek.
A harmincas évek végén születtek szintén Kulinyi Ernővel közös, országszerte ismert hazafias dalai, a „Lesz, lesz, lesz”, a „Kolozsvári kiskertekben” és a „Magyarok, magyarok udvarhelyi magyarok”. Ezekben az években saját szalonzenekara volt, amellyel rendszeresen szerepelt a rádióban.
Azonban nem lett hűtlen a tanításhoz sem. Mátyásföld után egy budai magániskolában, majd Újpesten tanított, illetve ez utóbbi helyen gimnáziumigazgató volt.
A háború után sokáig nem kapott Budapesten állást, így Balassagyarmaton, Vácott és Cegléden tanított, illetve Pest megyei szakfelügyelő volt. Bár az országos zenei vérkeringéstől így távol került, mindenhol legalább akkora energiát fektetett az adott közösség zenei életének fellendítésére, mint az intézmény igazgatására (Balassagyarmaton és Vácott is gimnáziumigazgató volt) vagy szaktárgyainak oktatására.
Egy balassagyarmati helytörténeti tanulmányban olvasható, hogy 1947 elején újból megalakult hivatalosan is a városi dalegylet: A karnagyságra Szerdahelyi János gimnáziumi igazgató, országos hírű dalköltő lett felkérve. A dalegylet énekkarának próbái akkor az egyházközösségi kultúrházban folytak, a zenekaré pedig a gimnáziumban. 1948 február 1-jén a száz évvel korábbi forradalom és szabadságharc emlékére nagyszabású koncertet rendeztek a Vármegyeház nagytermében.
Nyugdíjas éveit Budapesten, a XII. kerület Böszörményi út 34. házban töltötte, ahol is csak az iskolai tanítástól mentesült. A nótás társadalom, énekesek, szerzőtársak rendszeres látogatói voltak. Szerdahelyi János, a XX. század egyik legrangosabb magyar nóta szerzője színes egyéniség volt. Igen nehéz időkben egyszerre igyekezett megállni a helyét pedagógusi pályáján, ugyanakkor sohasem szűnt meg szenvedélyének élni, zenét írni, zenekart, kórust szervezni és vezetni.
1988. augusztus 24-én hunyt el. Szülőföldjén, Abonyban temették.
Halálának tizedik évfordulóján az Egressy Béni Zenebarát Kör és a XII. kerületi Önkormányzat emléktáblát helyezett el az egykori lakóháza falán.

undefined

Összeállította:
Gál Gréta
11.b (2018/19.)

 

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Szerdahelyi_J%C3%A1nos_zeneszerz%C5%91_dalk%C3%B6lt%C5%91_eml%C3%A9kt%C3%A1bl%C3%A1ja_a_B%C3%B6sz%C3%B6rm%C3%A9nyi_%C3%BAt_34_b_sz%C3%A1m%C3%BA_h%C3%A1z_fal%C3%A1n.jpg

http://www.miabonyunk.hu/cikkek/2013/08/29/25_evvel_ezelott_hunyt_el_Szerdahelyi_Janos

 

http://www.agt.bme.hu/balassi/szerdahelyi.html

« Vissza az előző oldalra
A lap 0.070 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2829794 | Ebben a hónapban: 11112 | Ma: 39 | jelenleg: 1 | Statisztika