Ma 2024. április 20. szombat, Konrád, Tivadar napja van. - Holnap Konrád napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

ANDRÁS TAMÁS

Érettségi éve: 1972 nappali tagozat a osztály

« Vissza az előző oldalra

 

 Önéletrajz – egy művész vallomása

undefinedhttps://www.jazzma.hu/library/artists/andras-tamas/photos/andras-tamas.jpgBudapesten születtem 1954. március 10-én. Iskoláimat Cegléden végeztem, először a Táncsics Mihály Zenei Általánosban. Hétéves koromtól tanultam a ceglédi Erkel Ferenc Zeneiskolában – zongora szakon. A Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségiztem 1972-ben.
A zenei tehetséget szüleimtől, nagyszüleimtől örököltem – népes családunk közül sokan választottak zenei pályát. Édesanyám Záborszky Etelka, a ceglédi Zeneiskola jelenleg is tanító zongoratanára, 23 évig igazgatóhelyettese is volt, de minden zenei eseményen is részt vett aktívan – lelkes, jó pedagógus. Csodálatos zenei légkörben nőttem fel. Igazi jó tanáraimnak nagyon sokat köszönhetek, akik a zene alapjaitól tanítottak – Palatinus Andorné, Iványos Erzsébet énektanáraim. Zongoratanárom Béres Károlyné, akinek következetes és türelmes munkája nyomán tudtam jól haladni. Béres Károly igazgató úr szintén mindenben segítségemre volt hosszú éveken át, hogy sikeresen tudjak érvényesülni a választott szép hivatásomban.
Szüleim sok-sok segítsége nélkül biztosan nem így alakult volna az életem. Mindig biztosították számomra, hogy megfelelően tudjak készülni a koncertekre és megkaptam a számomra legfontosabb ajándékot, a Jamaha orgonát tőlük. 16 éves koromban, a „Ki mit tud” vetélkedőn nyertem az első díjat.
A klasszikus zenei tanulmányaim 10 éves kitartó munkája adott olyan tudást, hogy a jazz zenében is megfelelő alapokra tudtam fejlődni, s így 1972-ben felvételt nyertem a Budapesti Jazz Konzervatóriumba. 1976-ban kaptam diplomát. Zongoratanárom Gonda János professzor úr volt.
Ezután több zeneiskolában is tanítottam: a váci zeneiskolában is. Ezzel egyidőben sokat koncerteztem szinte az egész országban, 1975-től 1982-ig több szóló jazz-zongora felvételt is készített velem a Kossuth Rádióban Kiss Imre műsorvezető, ami igen rangos esemény volt.


Természetesen Cegléden is sokat és szívesen játszottam kedves barátaimmal, Kármán Sándor dob- és dr. Lénárd Béla gitárkíséretével is. Legkedvesebb emlékeim között tartom számon ezeket a trió-hangversenyeket.
1982-ben a németországi Jazz-Yamaha orgonafesztiválon kaptam egy különdíjat (saját hangszerelésre?). Azóta Németországban Marlban élek. 1989-ben Svájcban, a lenki jazz-fesztiválon szintén díjazott lettem, és 2002-ig igen sok zenei műsorban játszottam. 1994-ben sikeres CD-felvételem készült. A Trio, majd a HOT GOSSIP ausztrál együttessel koncerteztem – szintén CD is készült erről. 1998-ban sikeres szóló zongora CD is megjelent. Közben mindig szívesen jártam haza és boldogan tettem eleget a különböző felkéréseknek – 1999 tavaszán a Kossuth Gimnázium 100 éves évfordulóján is.
1988-ban megnősültem. Feleségem szintén a Kossuth Gimnáziumban érettségizett, matematika-ének szakos tanárnő, Kientzl Edit. 1990-ben megszületett Dani fiunk, aki már többször is játszott velem együtt.
Az életem teljesnek érzem – a családom mellettem van, a zene is boldoggá tesz. A sok-sok szereplés között a legkedvesebb számomra, ha Cegléden, szeretett városomban játszhatok. Hálásan gondolok kedves Tanáraimra, akik rendes embert faragtak belőlem. Köszönöm.

 

András Tamás

 


 

András Tamás hangversenye a gimnázium dísztermében 2002. október 22-én

Koncert előtt: András Tamás

- 1982-ben hagytad el az országot, mi volt az oka?
- Abban az időben előadóművészként dolgoztam. Hamar rájöttem, hogy semmilyen skatulyába nem férek bele. Úgy gondoltam, hogy másutt próbálkozom, így kerültem Németországba.
- Elképzeléseidet mennyire sikerült megvalósítanod?
- Az elmúlt húsz év azt bizonyította, hogy abba a bizonyos skatulyákba sem férek bele, így aztán a saját „skatulyámat” kell elfogadtatni. Ez valószínű sikerült, hiszen egy évben száz-százhúsz fellépésem van.
- Úgy tudom, hogy a zene mellett találmányaid is vannak.
- Valóban nyolc év alatt 11 találmányom született, természetesen ezek a zenével kapcsolatosak, a koncertjeimre mindig a saját zongorámat viszem, ennek szállítására találtam ki szerkezetet, hogy sérülésmentesen lehessen szállítani. De magán a ceglédi koncerten is láthatnak egyet, melynek a lényege egy pedálsor, ami ugyan az orgonáéhoz hasonlít, de tulajdonképpen egy kontra basszus pedál, mely a bőgő hangzását segíti elő.
- A gimnáziumi koncerten fiaddal együtt fogsz szerepelni?
- A tizenkét éves Dániel is három számban közreműködik.
- Mennyi időt tartózkodtok még itthon?
- A koncert után 4-5 napig még Cegléden leszünk, biztos nem fogunk unatkozni. Rengeteg ismerőssel találkozunk, lesz programunk bőven.

 

Kisfaludi

 

Megjelent: A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Értesítője a 2002/ 2003-as tanévről. Cegléd. 2003. 74-77. p.

 

További információk: https://www.jazzma.hu/lexikon/magyar-jazz-abc/andras-tamas/

« Vissza az előző oldalra
A lap 0.009 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2798538 | Ebben a hónapban: 26146 | Ma: 698 | jelenleg: 2 | Statisztika