Ma 2024. április 24. szerda, György napja van. - Holnap Márk napja lesz.
   

Naptár
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

TÓTH ISTVÁN

Érettségi éve: 1966 nappali tagozat c osztály

« Vissza az előző oldalra

 

Apáti-Tóth Sándort [szül.neve:Tóth István] Volter Etelka intézményvezető-helyettes által a 2018/2019. tanévben készített 120 év - 120 diák c. sorozat 43. interjúja mutatja be.

 


undefined

Apáti-Tóth Sándor (érettségi éve:1966) fotóművész kapta az idei Cegléd Város Díszpolgára elismerést, a ma délután [2023. szeptember 22.] megtartott dísztestületi ülésen.

 

undefinedApáti-Tóth Sándor dr.Csáky Pál polgármestertől átveszi a kitüntetést Fotó:Szokolai Attila

Apáti-Tóth Sándor 1948-ban született Cegléden, és ma is itt él. Apai példát követve igen fiatalon, hatéves korában kezdett el fotografálni. Tizenéves korában érte el első sikereit, húszéves sem volt, mikorra hazai kiállításokon kívül világvárosokban, többek között London, Párizs, Tokió, Brüsszel kiállítótermeiben kerültek falra képei.

Húszéves korától szabadúszó fotográfus, számos prospektust, plakátot, könyvborítót, terjedelmes néprajzi sorozatot készített, mintegy tízezer felvétele jelent meg nyomtatásban. A Pest Megyei Hírlap tudósítójaként, valamint a ceglédi Kossuth Múzeum munkatársaként Cegléd történetének évtizedeken át képi krónikása. Mára eltűnt épületek, utcarészek, üzemek, kulturális és politikai események kizárólag képei alapján idézhetők fel, ismertethetők meg kortársainkkal. Mintegy húszezer negatívja őrzi Cegléd múltját. Több ceglédi képeskönyv anyagát válogatták munkáiból.

 

undefinedHegedűs Ágota alpolgármester, dr.Csáky Pál polgármester és az új díszpolgár. Fotó: Szokolai Attila

 

 

A rendszerváltozáskor megalakuló önkormányzat a Cegléd Városi Televízió vezetőjének nevezte ki, munkatársaival főszerkesztőként rakta le az új tájékoztatási rendszer alapjait, és vezette 1995-ig az intézményt. Ezt követően nyomdát alapított, fontos feladatának tekintette a szellemi értékek megőrzését. Több tucat ceglédi vonatkozású könyv, kiadvány megjelenése kötődik munkásságához. A helyi művészeti életben a nagy múltú Ceglédi Fotóklub művészeti vezetője, a Ceglédi Alkotók Egyesülete képzőművészeti szekciójának pedig vezetője volt közel egy évtizeden át.

Művészi tevékenysége a kortárs magyar fotográfia megkerülhetetlen része. Felvételekor a legfiatalabb tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Egyik alapítója a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnökségi tagja is volt, a magyar Művészeti Akadémia Köztestületi tagja. Pest megye Múzeumaiért Plakett birtokosa, Székely Aladár-díjas, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje.

Művészfotóit közel kilencven önálló kiállításon mutatták be hazai és határon túli kiállítótermekben, többek között Helsinkiben, Prágában, Nagyváradon, Révkomáromban, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Szabadkán. Legjelentősebb a Magyar Nemzeti Galériában 2008-ban, hatvanadik születésnapján megnyitott tárlata volt, melyen közel kétszáz képét állították ki. Ceglédi művészt, sem festőt, sem szobrászt, sem fotóművészt ilyen megtiszteltetés nem ért. A Visegrádi Négyek jubileumi 10. Fotóhetén, Léván 2017-ben önálló kiállítással képviselte Magyarországot. Képeit nagy múltú múzeumok őrzik: Magyar Nemzeti Galéria - Budapest, Magyar Fotográfiai Múzeum - Kecskemét, Duna Menti Múzeum - Révkomárom, Kossuth Múzeum – Cegléd, Déri Múzeum – Debrecen. Művészi fotográfiáiból tizenkét önálló könyv, kiadvány készült. Jelenleg is intenzíven dolgozik egyedi hangvételű új kiállítási anyagain.

Cegléd Város Önkormányzata a legmagasabb rangú helyi kitüntetéssel köszöni most meg Apáti-Tóth Sándornak nagyszerű munkásságát, amikor Cegléd Város Díszpolgáraként köszönti őt!

 

Forrás: https://cegled.hu/index.php?t=hir&id=14508

Fotó: Szokolai Attila

 

 


 

"Alma és fája" 100+75

 

undefinedA fenti címmel nyílt Tóth István és Apáti-Tóth Sándor fotóművészek alkotásaiból kiállítás a Kossuth Múzeumban ma délután [2023. szeptember 22].

A megjelenteket Hegedűs Ágota köszöntötte. "Apa és fia - két generáció, két művészet, két életút, melyek ezen kiállítás keretében találkoznak, és egyfajta összehasonlítást biztosít. Megcsodálhatjuk és egy-egy fotó előtt elgondolkodhatunk azok mondanivalóján, a család és a szeretet fontosságán, valamint a vérvonal, a tehetség öröklődésének megfoghatatlan, időn és téren átívelő fogalmán. Manapság egyre ritkább jelenség és kihalófélben van az emlékek ápolása, fenntartása." - fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette: éppen ezért is példaértékű ez a tárlat, mely városunkhoz kötődik. Mint mondta: köszönettel tartozunk Apáti-Tóth Sándornak, az idei esztendő díszpolgárának, hogy lehetővé tette a saját művészetének bemutatását, valamint hogy méltó módon emlékezhetünk a száz éve született Tóth István fotóművészre.

 

undefinedZakar József a múzeum igazgatója

 

A kiállítást a tárlatnak otthont adó múzeum igazgatója nyitotta meg.

"A két életműben egymástól gyökeresen eltérő stílust láthatunk, de szenvedélyük és gondolataik egy tőről fakadnak. Ez a tő pedig nem más, mint az őszinte hit. Hit, amely abból ered, hogy bennünk gondolatokat ébresszenek és eltűnődjünk a körülöttünk lévő világ sokféleségén: az ember teremtő és pusztító képességén, az idő múlásán és a jövő reményén." - mondta megnyitó gondolataiban Zakar József.

A kiállítás október 29-ig tekinthető meg.

 

 

 

 

 

undefined

undefinedA megnyitó közönsége

 

 

Forrás: https://www.facebook.com/cegled/?locale=hu_HU

Fotó: Szokolai Attila

« Vissza az előző oldalra
A lap 0.009 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo
A látogatók száma 2015.02.16-tól: 2804690 | Ebben a hónapban: 32298 | Ma: 1094 | jelenleg: 2 | Statisztika